Konsten att ta hand om sig skälv

Ibland är det lätt att glömma att man inte bara har ett ansvar att ta hand om sig själv för sin egen skull, utan också för sina barns och familjs skull.

Det ligger ett stort ansvar i det som jag ofta tänker på, men som i grund och botten egentligen ofta handlar om att man ska bli snällare mot sig själv. Låter lite motsägelsefullt kanske men det är det ju inte.

Jag fascineras ofta av hur vi människor projiceras av andra människor. De orkar inte bära sin ryggsäck och försöker ofta helt omedvetet lägga över den på någon annan. Är man då inte tillräckligt stark i sin självtillit så är det lätt att börja kritisera sig själv - något jag själv haft stora problem med och än idag kämpar med.

Folk är ofta bra på att ge "goda råd", men råden är präglade av deras egna värderingar och det är lätt att glömma det ibland - både som mottagare och givare.

Om man litar tillräckligt på sig själv, sin egen förmåga och har tillräckligt stark självkänsla, kan man välja att inte gå in i dessa spel som de ofta utvecklas till. Man "tar inte åt sig", vilket gör att man bollar tillbaka projektionen till givaren.

Är man tillräckligt stark i sin självtillit så blir det ingen urladdning, inget som den som projicerar kan nära sin ilska på och hon eller han får tillbaka sin last igen.

Men om man inte är så stark i sin självtillit - så vill man så klart kämpa för att kunna lita på sig själv. Om de goda råden då kommer för tätt, börjar man sluta lita på sig själv och kan till och tappar bort sig själv.

Instinktivt kan man känna att något är fel genom att man plötsligt blir arg. Men ofta kan man inte sätta ord på varför eftersom man inte hinner analysera det hela vilket gör det svårt att förklara för andra - speciellt inte den person som antingen kommit med ett gott råd/projicerat eller både ock. Man känner sig värdelös och maktlös och börjar tvivla på sig själv samtidigt som man blir arg.

Det finns mängder av människor där ute sim mår dåligt - och det är sannerligen inte alltid lätt att skydda sig själv mot deras bagage. Då gäller det att stanna upp en stund och fundera på vad som är viktigt i livet, och vara så snäll mot sig själv som man kan!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0