Hos Logopeden

Så fick vi (äntligen) en sammanställning om vår killes språkutveckling.
Kortfattat kan man säga att han har svårt för att tänka abstrakt och automatiseringen är inte klar.

Han är alltså extremt visuell, vilket kan vara bra att veta inför skolstarten och val av inlärningsförmåga. Han måste alltså kunna härleda något till en händelse han själv varit med om, helst nyligen, för att kunna beskriva något. Ett exempel är att beskriva hur en hund ser ut jämfört med att beskriva hur "hans" hund ser ut. Att räkna upp exempel på olika husdjur är alltså inte lika lätt som att räkna upp hans husdjur.

Vår hjälp är extremt simpel. Det enda vi ska göra är att babbla så mycket som möjligt, utan krav, utan stress, utan något som helst som skulle kunna visa att han måste prestera. Detta, för att han ska få höra orden så mycket som möjligt och därmed hjälpa honom med automatiseringen. 

Däremot är han (precis som sin mamma), mycket bra på att se och förstå mönster, kunna urskilja ur bilder, (och som vuxen även siffror och text), vad som "ska bort", eller vilket mönster som saknas osv. Detta kan dock lätt distraheras när han måste lägga massor av energi på att förstå det abstrakta osv.

Han är också tidig motoriskt. Inte alla barn kan cykla när de är 4, exempelvis. Själv tror jag att jag var 6, om jag minns vad mamma eller pappa sagt, rätt. 

Det känns iaf bra och att vi har rätt så bra koll på hans styrkor och svagheter nu, vilket borde kunna hjälpa oss att hjälpa honom om det behövs.






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0